به گفته وی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به عنوان یکی از قدیمیترین مؤسسات مادری تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) با ۳۰۰ عضو هیات علمی و محقق و دارا بودن ۱۱ بخش ستادی و ۲۸ بخش گیاهپزشکی استانی در سرتاسر کشور در عرصه ملی به فعالیت می پردازد.
رئیس موسسه گیاهپزشکی کشور افزود: طبق برآورد سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) میانگین خسارت آفات، عوامل بیماری زا و علفهای هرز به حوزه کشاورزی در جهان حدود ۴۰ درصد است و کشور ما از این لحاظ نیز در حد و اندازه جهانی است، بنابراین مدیریت صحیح این عوامل میتواند نقش به سزایی در جهش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشور داشته باشد.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1402051710221/%D8%AE%D8%B3%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%DB%B4%DB%B0-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%DB%8C-%D8%A2%D9%81%D8%A7%D8%AA-%D9%88-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C
به گزارش ایسنا شهرام نعیمی در نشست خبری موسسه گیاهپزشکی کشور گفت: آفات، عوامل بیماری زا و علفهای هرز مهمترین رقبای انسان در دستیابی به مواد غذایی هستند که در صورت عدم کنترل آفات و عوامل بیماری زا ممکن است تا ۱۰۰ درصد محصول کشاورزی نابود شود.
وی افزود :در سال ۱۳۴۱ نام مؤسسه به «انستیتو بررسی آفات و بیماریی های گیاهی» تغییر کرد و در سالهای بعد به «موسسه تحقیقات آفات و بیماریی های گیاهی» تغییر نام داد و در نهایت «مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور» در سال ۱۳۸۵ این نام را به خود اختصاص داد.
وی در ادامه به تاریخچه موسسه گیاهپزشکی کشور اشاره کرد و گفت: آغاز فعالیت موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور همزمان با شروع تحقیقات گیاهپزشکی در ایران است. بررسیهای گیاهپزشکی در کشور در سال ۱۳۰۲ در مجموعهای با عنوان «اداره تشخیص محلی آفات و مبارزه با آن» پایهگذاری شده است. در سال ۱۳۰۶، این اداره به «بنگاه دفع آفات» تغییر نام داد. در سال ۱۳۲۲ «آزمایشگاه حشرهشناسی و دفع آفات نباتی» تشکیل شد که زیر نظر مستقیم وزیر کشاورزی وقت انجام وظیفه می کرد. همچنین آزمایشگاه حشره شناسی و دفع نباتی در سال ۱۳۲۸ به «اداره بررسی آفات» و سپس به «اداره کل بررسی آفات» ارتقاء پیدا کرد.
وی به برنامههای راهبردی و رویکرد آینده این موسسه نیز اشاره کرد و افزود:ارتقای سلامت محصولات زراعی، باغی و گلخانهای، بهینهسازی کاربرد آفتکشها، مدیریت تلفیقی آفات، بیماریها و علفهای هرز، توسعه کنترل بیولوژیک، بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر عوامل خسارتزای گیاهی و مطالعه تنوع زیستی در حوزه گیاهپزشکی برنامه های راهبردی است. همچنین تولید محصولات سالم زراعی و باغی و تسهیل شرایط برای اخذ برند سلامت تات توسط تولیدکننده، معرفی آفتکشهای کم خطر، کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی با شیوه مدیریت تلفیقی و کنترل بیولوژیک، دانش بنیان کردن بخش کشاورزی توام با ارتقای بهرهوری، افزایش اثربخشی تحقیقات از طریق افزایش پروژههای پیامد محور، تقاضامحور (سفارشی) و فناور محور، پاسخ گویی به نیازهای بخش و آموزش، ترویج و ارتقای آگاهی عمومی جامعه به ویژه بهره برداران نیز بخشی از برنامههای آینده این موسسه خواهد بود.
نعیمی در ادامه به اهداف و وظایف موسسه اشاره کرد و گفت: ایجاد امنیت غذایی، ایمنی غذایی، تنوع زیستی از اهداف این موسسه است. همچنین از وظایف آن نیز می توان به اجرای سیاستهای ابلاغی سازمان تات، نیازسنجی و مساله یابی در حوزه تحقیقات گیاهپزشکی، دستیابی به دانش فنی و انتقال آن، همکاری با دانشگاه ها، تهیه بانک اطلاعاتی گیاهپزشکی، همکاری با سازمان و معرفی افت کش های جدید و کم خطر، تحقیق در زمینه شناسایی عوامل زیان آور در گیاهان، تحقیق در زمینه تکنیک های سمپاشی و تحقیق و به روز رسانی حدود مجاز باقی مانده آفتکش ها در محصولات و…اشاره کرد.
رئیس موسسه گیاهپزشکی کشور گفت: طبق برآورد سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) میانگین خسارت آفات، عوامل بیماری زا و علفهای هرز به حوزه کشاورزی در جهان حدود ۴۰ درصد است.
رئیس موسسه گیاهپزشکی کشور در ادامه گفت: در شرایط کنونی لازم است بر اساس پیشرفتهای علمی صورت گرفته و نیازهای روز بخش کشاورزی و با توجه به چالشهای پیش رو مانند تغییرات اقلیمی، بروز آفات نوظهور، کم آبی، باقیمانده آفتکشهای شیمیایی و محدود بودن سبد آفتکشهای غیرشیمیایی و بیولوژیک؛ توسعه کاربرد آفتکشهای غیرشیمیایی، کم خطر و بیولوژیک، پایش، پیشآگاهی و ارزیابی دقیق خسارات اقتصادی آفات، مدیریت تلفیقی، کاربرد فناوریهای نوین و هوشمندسازی روشهای کنترل در اولویت قرار گیرد.
وی ادامه داد: میتوان در بیان اهمیت عوامل زنده خسارت زای محصولات کشاورزی در ایران به خسارت شدید بیماریهایی نظیر زنگهای گندم، بادزدگی سیب زمینی، فوزاریوم سنبله، بلاست برنج و آفاتی مانند سن گندم، کرم خراط، کرم سیب، کرم گلوگاه انار و مگس میوه و علفهای هرز مثل گل جالیز اشاره کرد.