به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، توسعه روابط ایران با کشورهای بریکس فرصتی برای عرضه کالا و حضور در بازارهای جهانی است. گروه BRICS متشکل از اقتصادهای نوظهور مانند برزیل، چین، هند، روسیه و آفریقای جنوبی است. حضور ایران و تقویت روابط با کشورهای عضو گروه بریکس فرصتی بی نظیر برای ایران برای دوری از تحریم ها و حضور بیشتر در صحنه جهانی است.
حضور دولتمردان در اجلاس ها و نشست های برجام یکی از مهم ترین جلوه های پیگیری سیاست هاست و در همین راستا عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه برجام به یک نیروی مهم اقتصادی تبدیل خواهد شد، گفت: در این راستا، برجام به یک نیروی مهم اقتصادی تبدیل خواهد شد. قطب سیاسی جهان در آینده بر تقویت جایگاه ایران در برجام صحه گذاشت.
حضور رئیس کل بانک مرکزی کشورمان در دومین اجلاس روسای بانک های مرکزی کشورهای عضو بریکس در مسکو و حضور رئیس سازمان مالیات و استاندارد در نشست های اینچنینی اعضای بریکس از دیگر برنامه ها است. پیگیری مسائل اقتصادی ایران با کشورهای عضو این گروه.
بر اساس آخرین گزارش کمیته توسعه تجارت شورای صنعت، معدن و تجارت، طی پنج ماهه نخست امسال نزدیک به 37 میلیون تن کالا به ارزش 25.1 میلیارد دلار بین ایران و اعضای فعلی و جدید بریکس مبادله شده است. 52.4 درصد وزن و 57 درصد، 7 درصد از کل تجارت خارجی ایران را شامل می شود.
بر اساس این گزارش، تا پایان سال جاری بیش از 70.3 میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش 43.5 میلیارد دلار بین ایران و کشورهای جهان مبادله شده که 36.8 میلیون تن به ارزش 25 میلیارد و 109 میلیون دلار بوده است. این مبادله بین ایران و 10 کشور عضو فعلی و جدید گروه بریکس انجام شد که 52.4 درصد وزن و 57.7 درصد از ارزش کل تجارت ایران (کل واردات و صادرات) را شامل می شود.
رقابت سازنده برای ایران با ارتقای کیفیت کالا در بازارهای جهانی
به گفته رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و چین، برجام فرصتی برای ایران است تا سیستم تولید و کیفیت خود را به منظور رقابت سازنده و استفاده از توانمندیهای بازارهای جهانی بهبود بخشد.
مجیدرضا حریری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری جمهوری اسلامی (آژانس خبری بازرگانی) با اشاره به ضرورت توسعه روابط ایران با کشورهای عضو گروه بریکس، اظهار داشت: برجام فرصتی برای بهره مندی کشورهای عضو است. از ظرفیت اقتصادی یکدیگر برخوردار بوده و بتوانند در میانه برنامه ریزی و توسعه روابط بلندمدت کار کنند.
وی ادامه داد: عضویت ایران در کشورهای بریکس با هماهنگی و همفکری بین کشورها منجر به همکاری های اقتصادی و استفاده از همین سیستم های بانکی و ارزی می شود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه ایران باید از فرصت برجام برای تجارت غیرنفتی استفاده کند، افزود: ایران باید با برنامه ریزی سایر محصولات و ایجاد ارزش افزوده به سمت صادرات غیرنفتی حرکت کند چرا که ظرفیت خوبی در این زمینه دارد. میدانی نیز
وی می گوید: باید 20 نوع کالای دارای مزیت اقتصادی شناسایی کنیم و کیفیت کالاها را در بازارهای جهانی برای قابلیت صادرات افزایش دهیم.
حریری بر کاهش و حذف تعرفه های گمرکی بین کشورهای بریکس، ایجاد مشوق های صادراتی برای صادرکنندگان و توسعه تعاملات بانکی و پولی تاکید کرد.
2.5 برابر صادرات ایران به برزیل
مدیرکل اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی آژانس خبری بازرگانی از رشد 2.5 برابری صادرات ایران به برزیل خبر داد و گفت: صادرات ایران به برزیل در پنج ماهه اول سال 1403 بالغ بر 163 میلیون دلار بوده است. . .
به گفته احمد فیروزی، مهمترین مزیت عضویت ایران در برجام مقابله با تحریمها، تقویت همکاریهای اقتصادی و مالی، دسترسی به بانک توسعه جدید، انعقاد قراردادهای تجاری دوجانبه و چندجانبه با کشورهای عضو و بهرهبرداری از فرصتهای سرمایهگذاری است.
وی بر تدوین نقشه راه ایران با کشورهای عضو بریکس تاکید کرد و گفت: نگاه ما به برجام باید نگاهی بلندمدت باشد تا در بلندمدت به رشد و توسعه اقتصاد کشور منجر شود.
مدیرکل اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران می افزاید: بریکس بستری برای گسترش توسعه روابط کشورها از طریق ارزهای ملی در تجارت و مبادلات متقابل ایجاد کرده است که منجر به رشد اقتصادی کشورهای عضو می شود.
وی بر تسهیل روابط دوجانبه و چندجانبه در چارچوب برجام، هماهنگ سازی سیاست های تجاری، کاهش موانع تجاری و تشویق سرمایه گذاری، هماهنگ سازی استانداردها و چارچوب های نظارتی و تسهیل فرآیندهای صدور گواهینامه و مشوق های گمرکی تاکید کرد.
منبع: https://www.irna.ir/news/85657068/%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%DA%AF%D8%B1%D9%88%D9%87-%D8%A8%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%B3-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%DA%86%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%87%D9%85