یک سال از آغاز به کار دولت سیزدهم میگذرد و یکی از اولویتهای تجارت خارجی ایران، افزایش حجم تجارت با ۱۵ کشور همسایه بود. این جزو وعدهها و برنامههای آیتالله سید ابراهیم رییسی در زمان کاندیداتوری ایشان برای ریاست جمهوری بوده است که پس از آن نیز با روی کار آمدن وی به عنوان رئیس جمهور، فرآیند افزایش حجم تجارت خارجی ایران با دنیا کلید خورد.
بنابراین از آنجا که کشورهای همسایه ایران از اولویت بیشتری نسبت به تجارت با سایر دنیا برای دولت سیزدهم برخوردار هستند و دولت نیز سیاست گسترش تجارت با این کشورها را دارد، به نظر میرسد کماکان جای گسترش کار با سایر کشورهای همسایه نیز وجود دارد؛ ضمن اینکه کشورهای CIS و اوراسیا که غالباً جزو همسایگان ایران قرار میگیرند، میتوانند با توجه به انعقاد توافقنامه تجارت ترجیحی با اوراسیا و پیمان شانگهای، از رشد مناسبی در تجارت با ایران برخوردار باشند.
در این یک سال با تلاشهای سازمان توسعه تجارت ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای ذیربط، در سال ۱۴۰۰ شاهد رشد ۴۳ درصدی حجم تجارت ایران با کشورهای همسایه بودیم که رشد ۲۹ درصدی صادرات و ۶۰ درصد در واردات را در این سال تجربه کردیم.
در چهار ماهه ابتدای سال جاری نیز کماکان رشد تجارت خارجی ایران روند مثبتی را طی کرد و ۵۱ درصد از سهم تجارت خارجی کشور با جهان را تجارت با کشورهای همسایه تشکیل میدهد و ۴۹ درصد باقی را سایر کشورهای دنیا به خود اختصاص داده اند؛ به نحوی که در چهار ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱، در مجموع، تجارت خارجی ایران با ۱۵ کشور همسایه ۱۸ درصد رشد داشته که ۲۰ درصد در بخش صادرات و ۱۵ درصد در بخش واردات رشد را شاهد هستیم.
حجم تجارت ایران با این کشورها افزایش خواهد یافت؛ ضمن اینکه به نظر میرسد گسترش تجارت خارجی ما با این کشورها میتواند در جهت رونق صادرات ایران و واردات کشور و رفع اثرکردن تحریمها کمک شایانی داشته باشد و به همین دلیل است که دولت نیز بهرهبرداری لازم را از این بخش خواهد داشت و بنابراین پیشبینی این است که تجارت ما با این کشورها در ماههای پیش رو رشد کند.
بر این اساس، پیشبینی میشود تجارت در این حوزهها تا پایان سال نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی داشته باشد؛ این در حالی است که برقراری روابط دیپلماتیک و سیاسی با کشورهای حوزه خلیجفارس و گسترش تجارت به ویژه با کشور عربستان که در دستور کار دولت هم قرار دارد، میتواند به افزایش حجم تجارت ما به کشورهای همسایه کمک کرده و افزایش مبادلات را بیش از گذشته رقم بزند؛ بنابراین در مجموع به نظر میرسد که با توجه به برنامههایی که دولت از قبل از شروع به کار خود داشته است، به سمت گسترش تجارت با کشورهای همسایه گام برمیداریم.