رشد به معنی بزرگ شدن است، رشد یک معنی کمی و عددی دارد، و با یک معیار قابل قبول اندازه گیری میشود مثل قد، وزن، سن و جمعیت. رشد اقتصادی یک از اهداف کلان اقتصاد است و به معنی افزایش تولید کالاها و خدمات در یک دوره معین معمولاً (یکسال) است. همچنین مجله خبری بازرگانی تعریف دیگری در ارتباط با رشد اقتصادی وجود دارد که رشد اقتصادی را عبارت از افزایش تولید ملی واقعی سرانه آن کشور در طول یک دوره معین می داند. اقتصاد در آلمان با نوآوری و تمرکز قوی بر صادرات برتری بیشتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی دارد.
صنعت و معدن
بعد از جنگ جهانی دوم، اقتصاد این کشور از یک اقتصاد مبتنی بر کشاورزی به اقتصادی صنعتی تبدیل گردید، به گونه ای که در حال حاضر به عنوان پنجمین کشور صنعتی جهان به حساب می آید و جزء گروه 8 کشور صنعتی برتر در دنیا مطرح است. وضعیت و شرایط مناسب اقتصاد در آلمان باعث شده تا جایگاه چهارمین کشور برتر را از آن خود کند. این کشور در صنایع خودرو و ماشینآلات، شیمیایی و پزشکی و منسوجات پیشرفت سرآمد است. صنعت شیمیایی آلمان سهم بالایی از صادرات این کشور را تشکیل داده و آن را به یکی از مهمترین صادرکنندگان مواد شیمیایی در جهان تبدیل کرده است. همچنین صادرات کالاهای پزشکی نیز درآمدی بالغبر 84.8 میلیارد دلار به اقتصاد آن کمک کرده است.
- به طور مثال بانک مرکزی ایران شاخص GDP را بر اساس ریال گزارش میکند؛ در کشورهای اروپایی این شاخص برحسب یورو اعلام میشود؛ هند به روپیه، چین به یوآن، ژاپن به ین و آمریکا نیز این شاخص را برحسب دلار گزارش میکند.
- منابعی که از شاخص GDP برای رتبهبندی کشورهای ثروتمند استفاده کردهاند هم به این نکته اشاره دارند که در هر کشور ثروتمند هم افرادی هستند که در فقر زندگی میکنند و بر عکس در کشورهای فقیر هم ممکن است افرادی باشند که در ثروت زندگی کنند.
- بنا بر این گزارش ها یعنی درست طی پنج سال آتی این احتمال می رود که اقتصاد چین از آمریکا جلو بزند و چین خود را به عنوان قدرت اول در سراسر این کره خاکی معرفی سازد.
- در حالی که در سال ۲۰۲۰ هند هفتمین اقتصاد بزرگ جهان است، اما تا سال ۲۰۵۰، این کشور به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل خواهد شد که این رشد به دلیل افزایش جمعیت کار، بهبود زیرساختهای تولید و ارتقای سطح بهره وری بویژه در حوزه کامیپوتر و آی.تی خواهد بود.
در پی این رویدادها، برزیل مجموعهای از اصلاحات اقتصادی عمده را با هدف مهار مخارج عمومی و بدهی، سرمایه گذاری در زیرساختهای انرژی، کاهش موانع سرمایهگذاری خارجی و بهبود شرایط بازار کار انجام داد. با این حال، هنوز دخالت شدید دولت در بخشهای کلیدی خاصی مانند صنایع دفاع و تولید برق وجود دارد. تعهد دولت فرانسه به مداخله اقتصادی به نفع برابری اجتماعی نیز چالشهایی را برای اقتصاد ایجاد میکند، مانند بازار کار سخت با نرخ بیکاری بالا و بدهی زیاد نسبت به سایر اقتصادهای پیشرفته. پس از دهه 1990 و تأثیر رکود بزرگ جهانی، ژاپن در سالهای اخیر تحت سیاستهای نخستوزیر سابق شینزو آبه شاهد رشد صعودی صنعت اقتصاد خود بوده است.
اقتصاد چین با تولید ناخالص داخلی نزدیک به ۱۷ تریلیون دلار، از نظر ارزشگذاری اسمی در رتبهی دوم قرار دارد. این کشور همچنان بزرگترین تولیدکنندهی سراسر جهان بر اساس خروجی با تولید گستردهی فولاد، لوازم الکترونیکی و رباتیک باقی مانده است. اندونزی با تولید ناخالص داخلی 1.06 تریلیون دلار تا سال 2020 کشور شانزدهم در میان قدرت های اقتصادی جهان بود. اقتصاد اندونزی بزرگترین اقتصاد در آسیای جنوب شرقی است و عمدتاً مبتنی بر صنعت صادرات کالا است. صادرات عمده شامل زغالسنگ و فرآوردههای نفتی، علاوه بر کالاهای کشاورزی مناسب برای مصارف صنعتی، مانند لاستیک و روغن نخل است.
نظر بدهید
روسیه طی 30 سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به سمت اقتصاد مبتنی بر بازار حرکت کرده است، اما مالکیت و مداخله دولت در تجارت هنوز مشاهده میشود. اقتصاد روسیه بهعنوان صادرکننده پیشرو نفت و گاز و همچنین سایر مواد معدنی و فلزات، بهشدت به نوسانات قیمت کالاهای جهانی حساس است. قابل ذکر است که بر اساس پیشبینیها، بریتانیا تا سال 2020، با تولید ناخالص داخلی 3.2 تریلیون دلار، در میان 5 اقتصاد قدرتمند جهان باقی خواهد ماند. طبق تخمین هیئت مشاوران، میزان رشد تولید ناخالص داخلی این کشور تا پایان سال 2019، 1.5 درصد خواهد بود. با ۲۲٫۹ تریلیون دلار، تولید ناخالص داخلی آمریکا تقریبا ۲۵ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهد، سهمی که در طول ۶۰ سال گذشته تغییر کرده است.
قدرت های اقتصادی جهان؛ بررسی ۲۵ کشور برتر جهان در اقتصاد